„Dacă Dumnezeu îţi dă un talent, ai datoria să lupţi să dezvolţi acel talent şi să faci performanţă. Dacă ești pasionat de ceva, poţi să treci peste orice obstacol din viaţă şi să-ţi îndeplineşti visele”, consideră Ramona Lengyel, absolventă de Litere, participantă la SuperBlog, autoarea blogului informatii-pretioase.ro, dar și a romanului „Stars Dance”, lansat de curând. Ce pasiuni are și ce o motivează să depășească toate obstacolele pentru a-și împlini visele vă invităm să aflați din interviul de mai jos. Doamnelor şi domnilor, Ramona Lengyel – bloggeriţă, scriitoare, model de viaţă.
1. Te rugăm să te prezinţi. Cine este Ramona Lengyel, online şi offline?
Ramona Lengyel are 33 de ani şi a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Este o persoană simplă, veselă, comunicativă, dornică mereu să descopere ceva nou. În fiecare zi se trezeşte cu zâmbetul pe buze şi încearcă să se încarce cu energie pozitivă pentru a putea trece cu bine peste ceea ce îi oferă viaţa. Online sau offline, e acelaşi om, dar, având probleme de sănătate, uneori îi e mai uşor să intre în contact cu oamenii online, deoarece virtual poate să scrie cu mâna ceea ce vrea fără s-o împiedice problemele de sănătate. Offline încearcă să aibă grijă de sănătatea ei cât de mult e posibil şi se străduieşte să-şi facă prieteni noi.
2. Când şi cum a apărut blogul tău, informatii-pretioase.ro? Despre ce scrii şi unde îţi găseşti inspiraţia?
Să am blog cu domeniu propriu a fost un vis pentru mine, care s-a împlinit în luna decembrie 2011. De ziua mea, mama şi fratele meu mi-au dat banii necesari să-mi cumpăr domeniu şi găzduire. Un băiat m-a ajutat să-mi aranjez blogul aşa cum doream. Am vrut să am acest blog deoarece am dorit să ofer cititorilor informaţii utile pentru viaţa de zi cu zi. Am preluat foarte multe informaţii foarte importante de pe Internet, despre care oamenii de pe reţelele sociale habar nu aveau. De multe ori s-a întâmplat ca cititorii să-mi mulţumească pentru ceea ce am scris. În fiecare an, când se apropie ziua de naştere a lui Mihai Eminescu (poetul meu preferat), am peste 1500 de vizitatori pe blog, pe durata a câteva zile, pentru un articol biografic despre poet, realizat de mine. În ultima vreme scriu mai mult articole pentru care sunt plătită. Inspiraţia o găsesc foarte uşor, am o imaginaţie bogată sau mă documentez serios atunci când e cazul.
3. Nu eşti doar bloggeriţă, ci şi scriitoare. Recent ai publicat romanul “Stars Dance”, pe care am avut prilejul să-l citim. Ce reprezintă această lansare pentru tine şi ce mesaj doreşti să transmiţi cititorilor? De unde ideea de a aborda în roman teme precum muzica, iubirea, depăşirea obstacolelor? Cât timp a durat să scrii acest roman şi cum a fost primit de public?
Lansarea primei mele cărţi, „Stars Dance”, a fost un moment foarte important al vieţii mele, mi-am împlinit un alt vis. Faptul că am publicat această carte mi-a confirmat că am talent la a scrie proza şi trebuie să continuu să perfecţionez acest talent. Mesajul pe care am dorit să-l transmit cititorilor este acela de a nu renunţa niciodată la vise. În ciuda a ceea ce îţi oferă viaţa, întotdeauna se pot găsi soluţii să faci performanţă în domeniul în care eşti bun. Aşa cum am scris în prefaţa cărţii, muzica a fost şi va fi mereu un medicament pentru sufletul meu. Sunt de părere că un artist este o persoană specială, care are capacitatea să transmită oamenilor emoţii unice, să-i facă fericiţi. Artiştii nu pot să trăiască fără iubire, viaţa lor nu e uşoară, orice persoană publică are obstacole în viaţă. Şi, dacă am decis să scriu o poveste despre doi artişti, trebuia să existe şi iubire, şi greutăţi întâmpinate de cele două personaje în viaţa lor. Cartea a fost foarte bine primită de către cei care au fost curioşi s-o citească, multor cititori le-a plăcut că romanul are mult dialog, cu cuvinte simple, uşor de citit.
4. În ciuda dificultăţilor pe care viaţa ţi le-a rezervat, ai absolvit Facultatea de Litere şi ai scris două cărţi, dintre care una a şi fost publicată. Ce te motivează să-ţi atingi ţelurile?
Cel mai mult mă motivează prejudecăţile de care mă lovesc în viaţă. De când mă ştiu, majoritatea oamenilor m-au tratat prin prisma stării mele fizice şi mereu mi-am dorit să arăt că am multe calităţi, cu care pot să fac multe. O altă motivaţie este tratamentul pe care îl fac de 14 ani şi care m-a ajutat să încep să-mi văd diferit viaţa.
5. Scrii pe blogul tău aşa: “Sunt de părere că, dacă Dumnezeu îţi dă un talent, ai datoria să lupţi să dezvolţi acel talent şi să faci performanţă. Dacă ești pasionat de ceva, poţi să treci peste orice obstacol din viaţă şi să-ţi îndeplineşti visele.” Tu ce pasiuni ai?
Pe lângă pasiunea mea pentru muzică, mai sunt şi alte pasiuni de care mă bucur. Iubesc mult sportul, urmăresc multe competiţii renumite din lume an de an. Ador literatura, am visat să am o bibliotecă personală bogată şi am reuşit asta. În continuare voi cumpăra cărţi foarte bune. Îmi mai place să mă plimb, să cunosc locuri noi, să înot ore întregi, să urmăresc filme. Mai ador să mă documentez despre psihologia creierului uman şi despre istoria lumii, istoria a fost materia mea preferată la şcoală.
6. Susţii frecvent diverse cauze umanitare. De ce te implici? Ce reprezintă generozitatea pentru tine?
Sincer, nu ştiu de unde vine această dorinţă a mea de a-i ajuta pe alţii, poate fiindcă sunt născută într-o zi sfântă (6 decembrie – n.n. Sf. Nicolae). Când reuşesc să ajut pe cineva, măcar să-i aduc zâmbetul pe buze 10 minute pe zi, simt o mare bucurie, atunci sunt cea mai fericită persoană. Generozitatea reprezintă pentru mine cea mai mare valoare pe care un om o poate avea. Îmi doresc să am posibilitatea să fiu generoasă în fiecare zi.
7. Te rugăm să menţionezi o persoană sau personalitate (pe care o cunoşti personal sau nu) care te inspiră, marchează, impresionează, fascinează, motivează.
Persoana care reuşeşte să mă motiveze cel mai mult este un terapeut care se numeşte Agnes, a reapărut în viaţa mea în toamna anului trecut. Această persoană mi-a arătat că orice problemă poate avea o soluţie. De câteva luni, un alt terapeut, Luminiţa, reuşeşte să mă motiveze să-mi îndeplinesc visele încă neîmplinite. Marie Fredriksson şi Per Gessle din trupa Roxette sunt două personalităţi care m-au fascinat cel mai mult deoarece povestea lor de viaţă dovedeşte că un om poate să obţină tot ceea ce-şi doreşte în viaţă dacă crede în talentul său, rămânând aceeaşi persoană simplă. Aceşti artişti m-au determinat să scriu romanul „Stars Dance”. Am avut onoarea să-i transmit personal acest lucru lui Per Gessle anul acesta, la Bucureşti. Jucătorul de tenis Rafael Nadal este o altă personalitate care m-a impresionat de a lungul anilor, deoarece a reuşit o carieră strălucitoare neavând tocmai cele mai bune calităţi de jucător de tenis. Nimeni nu-i acorda niciodată credit că ar putea să câştige anumite competiţii, dar, având un psihic foarte puternic şi o mare dorinţă de a face performanţă, a reuşit să devină unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile. Principala sa calitate este că nu cedează niciodată până la ultima minge, oricât de prost ar juca.
8. Cum te-ai autocaracteriza în cinci cuvinte?
Sensibilă, încăpăţânată, pozitivă, inteligentă şi ambiţioasă.
9. Care este motto-ul tău preferat?
Motto-ul meu preferat este un citat din Biblie, rostit de Isus Hristos, răstiginit pe cruce pentru mântuirea noastră: „Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac!”
10. Ai participat la competiţia SuperBlog în toamna 2014 şi ne-ai făcut bucuria de a ne fi alături şi la Gala de la Straja. Cum a fost această experienţă pentru tine?
Participarea mea la SuperBlog n-o voi uita niciodată deoarece am avut ocazia să văd unde mă raportez faţă de ceilalţi concurenţi foarte buni, care sunt limitele mele de a scrie articole contra cronometru, mai ales că în perioada aceea făceam şi tratament în fiecare zi. Mi-a plăcut foarte mult să primesc note la fiecare articol în parte. La gala de la Straja am cunoscut persoane minunate, cu care ţin legătura şi acum, câţiva bloggeri au venit şi la lansarea cărţii [n.n. Stars Dance]. Mulţi bloggeri au dorit să-mi cumpere cartea, fapt ce m-a bucurat mult. M-am simţit mândră că am făcut parte din această competiţie frumoasă.
11. Ce schimbări ai aduce în cadrul competiţiei? Ce sugestii ai pentru participanţi, pentru sponsori, pentru organizatori?
Aş face o schimbare în cadrul competiţiei: după părerea mea, nu e tocmai corect ca un concurent să aibă voie să participe doar la o probă sau două şi majoritatea să participe la toate probele. Acel concurent care scrie mai puţin e mai odihnit, relaxat şi are şanse mai multe să câştige premiu la acea probă. Mesajul meu pentru participanţi este: să vă gândiţi bine înainte să vă înscrieţi în competiţie deoarece ar fi păcat să nu luaţi concursul în serios. SuperBlog vă dă ocazia să aflaţi dacă puteţi fi un blogger bun sau nu pe viitor şi dacă puteţi realiza ceva cu blogul dv. Acele două luni trebuie să fiţi concentraţi la maximum pentru a reuşi să fiţi apreciaţi de sponsori. Mie, de exemplu, mi s-a întâmplat să-mi scape mici detalii, care au contat foarte mult apoi la punctajul meu final. Sponsorii ar trebui, după părerea mea să explice mai mult de ce apreciază un articol sau altul mai mult sau mai puţin, măcar să motiveze de ce se dă premiu unui articol, pentru ca participanţii să ştie altă dată să scrie mai bine. Organizatorii ar trebui să facă în aşa fel încât competiţia să nu pară atât de complicată la prima vedere. Cel puţin, eu am simţit că mă înscriu într-un concurs foarte, foarte greu, dar, după câteva probe m-am mai relaxat, poate şi din cauza atmosferei plăcute creată de participanţi.
Întrebări din public:
Raluca Gabriela Cincu – romaniistiuromaneste.wordpress.com
12. Pe când o caravană prin ţară cu primul tău roman?
Sincer, nu m-am gandit la aşa ceva, deoarece o caravană prin ţară nu se face aşa uşor, trebuie să fiu susţinută de către cineva şi, până în acest moment, nu văd nicio soluţie în acest sens.
13. Cum ai încuraja tinerii să citească mai mult?
E clar că şcoala ar trebui să caute soluţii ca tinerii să citească mai mult, dar nu se întâmplă asta. Editurile ar trebui să se implice mai mult, să se facă cunoscute tocmai în locurile unde tinerii îşi petrec timpul liber, adică pe Internet, la TV, în ziare, reviste, locuri publice frecventate de tineri. Părinţii ar trebui să-şi educe copiii să citească mai mult, tabletele sau telefoanele inteligente să nu mai fie atât de importante pentru copii.
14. Ţi-ai fi dorit să te fi născut în altă ţară?
Sunt sigură că, dacă mă năşteam într-o ţară din vestul Europei, acum nu mai aveam nicio problemă de sănătate, dar România e o ţară superbă, cu oameni calzi, comunicativi, inteligenţi. Din păcate, cei aproape de 50 de ani comunism au lăsat mari probleme în educaţia oamenilor, mai avem mult de lucrat până să devenim şi noi un popor cu adevărat civilizat. Cu toate astea, în această ţară vreau să trăiesc, cu toate riscurile asumate.
Cristina Lincu – cristinalincu.wordpress.com
15. Ce oportunităţi ţi-a oferit bloggingul?
Faptul că sunt bloggeriţă mi-a oferit şansa să fiu apreciată pentru calităţile pe care le am. De mai mult de un an reuşesc să câştig o anumită sumă de bani în fiecare lună (un alt vis împlinit). Mi s-a oferit ocazia să cunosc numeroase persoane foarte de treabă cu care ţin legătura. Pe scurt, bloggingul mi-a oferit încrederea necesară că pot lucra de acasă ceea ce îmi place şi să fiu plătită şi apreciată pentru acest lucru.
16. Care sunt proiecţiile tale în legătură cu bloggingul pentru viitorul apropiat? Ce alte proiecte legate de scris ai în plan?
Pe viitor aş dori să scriu cât mai multe articole interesante pentru cât mai mulţi clienţi dornici ca produsele lor să fie cunoscute de către cititorii mei. Mai vreau ca blogul să aibă succes în randul oamenilor, informaţiile pe care le public să fie de folos celor care au nevoie de ajutor. În ceea ce priveşte scrisul, îmi doresc să-mi public şi prima carte, numită „Viaţă schimbătoare” şi să scriu poveşti de Crăciun, pe care să le public în apropierea sărbătorilor de iarnă. Nu ştiu dacă voi reuşi acest lucru anul acesta sau anul viitor.
Lasă un răspuns