Bloggingul, arta hand-made și călătoriile în România – iată doar câteva dintre pasiunile Luminiței Tudosă, membră a comunității SuperBlog. De peste 5 ani își așterne gândurile pe Magia-Cuvintelor.ro, iar acum deja afirmă „Blogul meu este parte din mine”. Dizabilitatea nu a împiedicat-o să se exprime, să-și cultive pasiunile și să se dezvolte continuu; dimpotrivă, o ambiționează să susțină, prin blogging, incluziunea socială: „Vreau să arăt că persoanele cu dizabilități pot contribui cu succes și au realizări în societatea noastră, indiferent de domeniul în care lucrează”. Doamnelor și domnilor, vă invităm să o cunoaștem pe Luminița Tudosă:
- Te invităm să te prezinți. Cum te autocaracterizezi? Cine și cum este Luminița Tudosă?
Eu sunt Luminița, o visătoare născută în iarna lui ’82. Am vrut să ies mai repede de acolo către lume, știți voi de unde, și m-a cam costat sănătatea – deh, asta e altă poveste. Recunosc, mereu am recunoscut că am o dizabilitate, care m-a limitat fizic, dar nu psihic.
Una dintre cele mai mari lecții pe care le-am învățat este să am încredere în propria mea putere și să nu mă compar cu alții. Fiecare persoană are propriile sale lupte și succese, iar eu îmi găsesc inspirația și motivația în interiorul meu. Am învățat să îmi stabilesc obiective realiste și realizabile. În loc să mă concentrez pe ceea ce nu pot face, mă concentrez pe ceea ce pot realiza în limitele mele. Astfel, îmi construiesc succesul pe propriile mele temeri și mă bucur de fiecare progres înregistrat.
2. De când scrii și cum / de ce ai lansat blogul? Ce îți propui să realizezi prin Magia-Cuvintelor.ro?
În 2018 am intrat cu pași timizi în lumea blogging-ului. Am avut un blog pe o platformă gratuită cu mulți ani în urmă, dar nu scriam la modul serios și nici nu mă consideram blogger, încercam doar să fiu în rând cu ceilalți.
Am simțit nevoia să îmi exprim pasiunile și gândurile într-un mod mai serios și mai constant. Așa că pe 10 ianuarie 2018 s-a născut Magia Cuvintelor, un blog în care să pot scrie despre tot ceea ce mă interesează și mă motivează.
De-a lungul timpului, blogul meu a evoluat și s-a îmbogățit cu diverse teme și subiecte. Am scris despre călătorii, despre cărți, despre dezvoltare personală și motivație, despre lifestyle și frumusețe, și multe altele.
3. Scrii adesea despre locurile vizitate. Care ți-a plăcut cel mai mult? Și unde îți mai propui să ajungi?
Îmi place să cred că sunt un mic promotor al turismului românesc. Cred că turismul în țara noastră nu este suficient promovat. Bloggerii și vloggerii mari promovează adesea destinații în afara țării, iar asta este puțin frustrant. Dar, în același timp, înțeleg de ce se întâmplă asta. Destinațiile internaționale sunt adesea mai cunoscute și atrag mai mulți turiști.
Ce mi-a plăcut cu adevărat? E greu de ales, dar recunosc că am fost impresionată de Castelul Corvinilor, de grandoarea lui, de legendele care îl înconjoară și, evident, de istoria acestui edificiu.
Unul dintre locurile la care aș vrea să merg este Cazanele Dunării și împrejurimi. Mi-am dorit mereu să ajung în zona aceea. Motivul principal pentru care aș vrea să merg în această zonă este frumusețea peisajului natural. De asemenea, să pot face plimbări cu barca pe Dunăre, pentru a admira în modul cel mai spectaculos defileul și stânca sculptată cu Chipul lui Decebal.
N.R. Mai multe despre călătoriile Luminiței vedeți pe canalul ei YouTube:
4. Pe lângă scrisul pe blog, te pasionează și arta hand-made. Ce fel de piese realizezi? Și ce presupune confecționarea unei piese, de la idee până la produsul final?
În 2014, îmi căutam propria identitate personală, iar o prietenă virtuală a venit cu ideea de a face figurine din ipsos. Mi-am dat seama că figurinele din ipsos pot fi o modalitate minunată de a-mi exprima creativitatea și de a-mi găsi propria voce artistică.
Începutul a fost descurajant, pentru că nu-mi ieșeau figurinele așa cum trebuia, de cele mai multe ori mi se spărgeau. Mulți cred că procesul de creare a unei figurine înseamnă a turna ipsos în matrițe și e gata. Nu este chiar așa, ea trebuie finisată și apoi uscată.
Cel mai greu mi-a fost să le pictez, să combin culorile și să păstrez o anumită linie ca să nu se amestece culorile. Pictez și modelez cu mâna stângă (din cauza dizabilității) și le țin cu dreapta. Cea mai grea parte a procesului este costul vopselelor acrilice și al lacului. Folosesc lac pe bază de apă, non-toxic.
5. Care crezi că este rolul unui blogger, în societatea actuală? Prin ce consideri că se diferențiază blogul tău?
Rolul unui blogger în societatea actuală este de a informa, de a inspira și de a facilita schimbul de idei și opinii. Prin intermediul blogului, un blogger poate să își exprime pasiunile și să încurajeze oamenii să exploreze subiecte noi.
Partea cea mai proastă – ca să o numim așa – este că bloggerul este batjocorit de unele persoane. Dacă spui cuiva că ești blogger, acesta va spune: „Nici eu nu fac nimic”. Mulți cred că un blogger doar se plimbă prin viață și scrie despre asta, fără a avea munca sau efortul unei slujbe obișnuite.
Sunt blogger, fac efortul unei slujbe obișnuite, iar blogul meu este parte din mine, unde exprim gândurile, experiențele și pasiunile mele. Este un spațiu în care mă pot conecta cu cititorii mei și le pot împărtăși tot ce am în minte. Pe blogul meu, informațiile pot fi găsite într-un mod accesibil și ușor de înțeles, nu într-un limbaj academic.
6. Care sunt cele mai mari reușite ale tale? Dar provocări?
Cele mai mari provocări au fost lupta împotriva stereotipurilor și prejudecăților legate de persoanele cu dizabilități și participarea la concursuri de blogging.
Cea mai mare reușită a mea în acest sens este atunci când am început să îmi dezvolt blogul personal și să împărtășesc cu lumea ideile, opiniile și pasiunile mele. Mi-a fost frică să nu eșuez în orice domeniu în care activez și am depășit acel sentiment.
Cele mai mari provocări au fost lupta împotriva stereotipurilor și prejudecăților legate de persoanele cu dizabilități și participarea la concursuri de blogging.
Blogging-ul necesită un angajament constant și continuu, de la generarea de idei și scrierea de conținut până la promovarea și interacțiunea cu comunitatea de cititori. Și da, am reușit!
7. Participi la SuperBlog din 2018, ești deja „veterană”. Cum vezi tu competiția? Ce te motivează să concurezi?
Da, particip la SuperBlog din 2018 și pot spune (am spus-o de multe ori) că este ca o școală de blogging pentru mine. Nu aveam deloc experiență și am crescut ca blogger participând la fiecare probă a competiției.
Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat de la SuperBlog este importanța planificării și organizării. Competiția impune termene limită stricte pentru fiecare probă și trebuie să fii foarte bine organizat pentru a-ți putea respecta toate angajamentele.
Participarea a fost o provocare pentru mine și m-a motivat să mă perfecționez în fiecare an. De asemenea, SuperBlog mi-a oferit oportunitatea de a cunoaște și a interacționa cu alți bloggeri pasionați de același domeniu ca mine.
8. Ce planuri ai (în blogging și nu numai)?
Vreau să reușesc să devin un blogger mai bun decât sunt acum. Este cu siguranță un drum lung și plin de provocări, dar cu pasiune, perseverență și o dorință constantă de a învăța și de a-mi dezvolta abilitățile, sunt sigură că voi reuși să-mi ating scopul.
De asemenea, vreau să promovez mai mult țara noastră, România. Vreau să le arăt cititorilor mei frumusețile și bogățiile pe care le oferă România, de la peisaje naturale spectaculoase la tradiții și obiceiuri.
Prin intermediul blogului, vreau să transmit și mesajul de incluziune socială. Vreau să arăt că persoanele cu dizabilități pot contribui cu succes și realizări în societatea noastră, indiferent de domeniul în care lucrează.
9. Ce le transmiți celor care îți vizitează căsuța virtuală (cititori și potențiali colaboratori)? Ce ai dori să rețină despre tine și blogul tău?
În primul rând, mulțumesc tuturor celor care îmi vizitează blogul și îmi citesc articolele. Apreciez timpul pe care îl alocați pentru a interacționa cu conținutul pe care îl creez.
Mă străduiesc mereu să ofer conținut de calitate, informativ și inspirațional, care să fie util și relevant. Îmi place să împărtășesc propria mea perspectivă și experiență pe diverse teme, sperând că va genera discuții și schimburi de idei cu voi, cititorii.
Pentru potențialii colaboratori, transmit deschidere și interes pentru noi colaborări și proiecte. Sunt întotdeauna deschisă să lucrez cu oameni talentați și pasionați, care împărtășesc valorile și viziunea mea.
Lasă un răspuns