Este mama a trei copii, dar asta n-o împiedică sa găsească timp și pentru blogging, ba chiar să și câștige premii. Câștigătoarea trofeului pentru locul I în cea mai recentă ediție a competiției noastre consideră că SuperBlog este „un maraton de talent și tenacitate, de răbdare și încredere în sine”. Doamnelor și domnilor, Cristina Lincuuuuuuuuuuuu.
1. Te rugăm să te prezinți. Cine este Cristina Lincu (alias Linku)?
Cred că asta este una dintre cele mai grele întrebări. Și ai început cu ea! Speram ca răspunsul să-l deducă fiecare, după ce citește tot interviul. Sunt femeie, mamă, blogger, consultant în comunicare. Un amalgam de stări, sentimente, dorințe și motivații. Sunt câte puțin din ce am reușit să fac și câte puțin din ceea ce visez să fac. Oscilez între a mă considera produsul experiențelor trăite până acum și rezultat al predestinării care-mi însoțește numele, asta apropo de „Linku”.
2. De când scrii pe blog și ce te-a îndemnat să-l creezi?
Am creat blogul acum un an și două luni. Mă refer la cristinalincu.wordpress.com, blogul principal și blogul meu de suflet în același timp. Spun asta pentru ca am luat și eu microbul din blogosferă și am mai deschis câteva bloguri secundare, de care însă nu am grija pe care mi-aș dori-o, așa că nu le voi menționa (deocamdată). Inițial am deschis blogul doar pentru a „exersa” pentru un alt proiect, dar, odată creat, am simțit furnicături în vârful degetelor și, în loc să îl șterg, așa cum îmi propusesem la început să fac, mi-am suflecat mânecile și m-am pus pe treabă: i-am căutat o temă adecvată și am adunat în paginile sale virtuale ceea ce scrisesem până atunci, fragmente literare sau mici eseuri sau chiar poezii (retroversiuni). Toate acestea nu puteau decât să stea sub semnul „scrierilor”. Mi-am dat astfel seama că blogul reprezintă șansa de a ajunge la ceilalți, șansa de a oferi „aripi” gândurilor mele.
3. Când găsește o mamă cu trei copii timp să scrie pe blog?
De obicei, seara târziu, după ce băieții au adormit. Chiar și la aceste întrebări răspund după miezul nopții.
4. Care consideri că sunt avantajele bloggingului? Dar dezavantajele, dacă sunt?
Avantajele bloggingului sunt multe, așa că nu voi face o listă exclusivă. Mie bloggingul îmi oferă posibilitatea de a mă comunica și de a comunica. Am învățat multe elemente tehnice, am înțeles mai mult despre cum funcționează „on-line-ul”. Însă, cel mai important, am cunoscut oameni faini, cum se zice în Ardeal. Cât despre dezavantaje, cel mai mare este acela că… dă dependență!
5. Ce experiență a reprezentat, pentru tine, participarea la SuperBlog?
Am participat la două ediții SuperBlog – la Spring SuperBlog 2014 si la SuperBlog 2014. Ambele participări mi-au adus un plus de adrenalină, un motiv serios de autodepășire și un pretext pentru a scrie atractiv, documentat și disciplinat pe teme pe care poate altfel nu le-aș fi abordat niciodată, crezând că nu aș fi în stare. Dar se pare că am fost. Atât eu, cât și restul participanților. SuperBlog este, în primul rând, o comunitate de prieteni care se susțin, se citesc și se apreciază reciproc.
6. Ce recomanzi unui blogger începător? Exista vreo „rețetă” câștigătoare?
Eu nu cred în rețete de succes. În primul rând, trebuie să vă spun că și eu mai am foarte multe de învățat, însă din experiența din ultimul an, pot recomanda unui blogger începător să scrie cu drag și cu pasiune, în mod susținut, pe de o parte, iar pe de alta să învețe detalii și aspecte tehnice legate de promovarea unui blog. Cred că un conținut de calitate are nevoie de o promovare de calitate.
7. Ce înseamnă pentru tine câștigarea locului I în SuperBlog 2014? Ce crezi că a făcut diferența între tine și următorii clasați? Crezi că poate câștiga și cineva la prima participare?
Am fost, și încă mai sunt, fericită. Acest loc I este o confirmare în plus că am ceva de spus și că o spun într-o manieră cel puțin agreabilă.
Primii clasați suntem cu toții talentați și dedicați scrisului, iar acest lucru a fost reflectat de punctajul strâns, dar și de schimbările spectaculoase de clasament de la ultimele probe. Până la urmă, este vorba și de șansă. Aceea de a fi plăcut o idee mai mult celor care la această ediție și-au asumat dificilul rol de juriu. În ceea ce privește câștigarea competiției de la prima participare, nu cred că este imposibilă, însă cred că este, cu siguranță, dificilă. Ajută mult să cunoști mecanismele competiției din interior, înainte de a-ți propune să ocupi primul loc, iar asta nu se poate decât participând efectiv la o ediție SuperBlog. Un fel de antrenament, să zicem.
8. În cât timp și consum de energie se traduce participarea la SuperBlog? A meritat? Ce ți s-a părut cel mai dificil în competiție? Dar cel mai plăcut? Ce ai făcut cu banii câștigați? (dacă nu e secret)
Fiecare articol înscris în concurs are în spate câteva ore bune de muncă, între documentare, editare, corectură și eventualele schimbari de abordare a subiectului (că mi s-a întâmplat și asta). Mi s-a părut dificil să respect termenele de înscriere a articolelor, precum și așteptarea notelor și chiar unele teme fără nicio tangență cu ceea ce scrisesem până atunci. Cel mai plăcut a fost să mă situez pe parcursul competiției pe unul dintre primele patru locuri, dar niciodată mai jos, culminând, desigur, cu obținerea punctajului maxim. Însă cu câte emoții și cu cât consum nervos! Am fost plăcut surprinsă să constat că m-am implicat foarte mult în această competiție și că fiecare probă era o treaptă în plus câtre vârful clasamentului.
Banii câștigați au completat bugetul familial, nu este niciun secret.
9. Cum ți-ai păstrat cititorii aproape pe durata competiției? Te-au susținut sau dimpotrivă? Ai constatat schimbări în trafic?
Am scris articolele pentru probe în același stil cu care mi-am obișnuit ctitorii, alternând postările din competiție cu alt gen de postări. În orice caz, la niciuna dintre probe nu am scris un advertorial, ci am creat o poveste în jurul subiectului, astfel încât cititorul să nu fie sâcâit de prezența reclamei din text. Acum știți și voi, părerile sunt împărțite. În timp ce unii își pierd timpul ducând grija altora, alții au apreciat atât povestea, cât și informațiile despre serviciile sau produsele fiecărui sponsor în parte.
Schimbări în trafic nu aș putea spune că au fost, mai degrabă oscilații, în sensul că multe probe din concurs s-au bucurat de un public mai numeros decât de obicei.
10. Ai participat o singură dată la Gala SuperBlog, în decembrie 2014, la Straja. Cum ți s-a părut? Cum ai caracteriza comunitatea SuperBlog? Dar competiția?
Așa este, am participat doar o dată și acum regret că nu am reușit să vă fiu alături în primăvara trecută (sper însă să recuperez în acest an!). Gala este un prilej de a continua comunicarea din on-line și în viața reală, este un prilej de a pune chip unor talente sau de a revedea prieteni dragi, aflați în celălalt capăt de țară. Eu m-am simțit minunat și nu numai datorită faptului că am fost câștigătoare, ci și datorită comunității SuperBlog despre care nu obosesc să vorbesc la superlativ. Pentru că merită. Cât despre competiție, mi se pare solicitantă și antrenantă, provocând participanții în mod constant. Este un maraton de talent și tenacitate, de răbdare și încredere în sine.
11. Pe lângă blogging, ce alte pasiuni mai ai?
Îmi place să citesc și încerc să folosesc la maximum timpul, astfel încât să mă pot dedica și acestei pasiuni. De asemenea, îmi place meseria mea, chiar dacă acum o exercit într-un format distinct (lucrez de acasă, pe diferite proiecte).
12. Ce planuri, vise și ambiții nutrește Cristina Lincu?
Aveți timp să vi le spun pe toate?
În primul rând, să fiu cât mai mult timp aproape de copiii mei, dar fără să îi sufoc cu prezența mea de cloșcă, mai ales că sunt baieți și nu vreau să crească ținându-se strâns de fusta mamei. Îmi doresc să aduc la lumină câteva proiecte pe care le clocesc (că tot a venit vorba de „cloșcă”) de ceva timp și despre care o să vă vorbesc cât de curând. În rest, am „ambiția” de a fi sănătoasă și răbdătoare cu viața.
Intrebări din „public”: Emil Călinescu
13. Care crezi că sunt avantajele, dar și dezavantajele unui blogger din Brașov? Crezi ceea ce spun mulți, că bloggerii din București au mai multe oportunități?
Având în vedere că sunt o bucureșteancă stabilită în Brașov doar din dragoste pentru acest oraș, tind să nu văd dezavantajele, în caz că sunt. Poate faptul că (încă) nu am reușit să creăm o comunitate de bloggeri la fel de coagulată precum există în alte orașe – și nu mă refer neapărat la București aici. Așadar, blooggeri din Brasov, cred că este cazul să fim mai activi și în offline!
14. Nu crezi că o câștigătoare de SuperBlog ar merita un domeniu propriu?
Absolut. Așa cum am spus la Gală, este unul dintre proiectele pe care mi-am propus să le lansez în viitorul apropiat. Foarte apropiat chiar!
15. Te tentează să-ți deschizi alte bloguri, de nișa, de exemplu?
Da… Am și deschis, dar despre ele vă voi vorbi după ce mai cresc.
16. Te-ai bucura dacă unul dintre copiii tăi își va face blog în viitor?
Sigur, m-aș bucura să-și deschidă un blog, sper doar ca acest lucru să se întâmple la o vârstă la care să și înțeleagă ce înseamnă asta.
17. Care a fost impactul câștigării SuperBlog: mai mult trafic, mai multe advertoriale?
Câte puțin din fiecare, da!
18. Vei juriza în ediția viitoare?
Dacă mi se va propune, nu voi refuza, deși știu că nu este deloc ușor, responsabilitatea unei aprecieri juste fiind foarte mare.
19. Imaginează-ți că ești sponsor SuperBlog. Ce probă ai propune și cum ai juriza-o?
Depinde foarte mult de domeniul de activitate, însă m-aș gândi la o temă cât mai generoasă și asta pentru a le permite bloggerilor să o trateze folosindu-și talentul și originalitatea fără opreliști. În ceea ce privește jurizarea, știu că m-aș strădui să fiu corectă, chit că acest lucru ar presupune citirea de mai multe ori a unora dintre articole și poate chiar nerespectarea dead-line-ului de jurizare (nu aruncați cu roșii, vă rog!).
Claudia [n.n. Claudia Pătrașcu, membră a echipei organizatoare SuperBlog], mi-a făcut mare placere să te cunosc și să devin parte integrantă a acestui minunat proiect, cel mai longeviv concurs de blogging din blogosfera românească. Îți mulțumesc ție, sponsorilor și super-bloggerilor pentru ultimele luni în care am trăit la maxim!
Natural says
Felicitari Cristina, si pentru titlu si pentru interviu. Ne-ai cam reintrodus in atmosfera competitiei 🙂 Foarte bune sfaturile pentru aspirantii la succese super-blogosferice, sa nu creada cumva ca se poate castiga usor o astfel de competitie 🙂
Cat despre comunitatea brasoveana, ar fi pacat sa nu faceti si iesiri offline, avand in vedere ca in online va descurcati foarte bine. Sper ca la vara cand vin in zona sa aveti la activ cateva blog-meet-uri. Daca nu, fac eu convocarile nominal cand vin sa folosesc voucherul castigat la SuperBlog. Spor!
cristinalincu says
tu stii, Daniel, ca ardelenii au ritmul lor… dar, hai, vino si „strica-ni-l” 😛
multumesc pentru aprecieri si inca o data felicitari si tie 🙂
rudia says
🙂
Felicitări, Cristina, încă o dată! 🙂
cristinalincu says
multumesc frumos :*