Bună dimineața, superbloggeri! Iată-ne ajunși la jumătatea competiției 🙂 În proba de astăzi, ne reîntâlnim cu Editura ALL, care vă propune o probă despre „circulația” prin lumea literară. Succes!
Titlul probei: Trafic intens pe Strada Ficțiunii
Sponsorul probei: Editura ALL
Introducere:
Mergi pe o stradă. Cosmopolită. Straniu familiară. Cu miros de mare, de scorțișoară sau de cerneală. Trecătorii par manierați. Nonconformiști. Plini de umor. Ai căutat mereu strada asta. Paralelă cu modele. Perpendiculară pe modern. Nouă. Efervescentă. De tradiție bună. Cu seraiuri, palazzo-uri și hamace. Cu zgârie-nori și arcade. Cu clădiri invizibile. O stradă care se construiește pe măsură ce ți-o imaginezi.
Colecţia de literatură a Editurii ALL poate fi uşor imaginată ca o stradă cu arhitectură eclectică, pe care modernitatea şi tradiţia se îmbină perfect. O stradă cu care s-ar putea mândri orice metropolă din peisajul literar al lumii. Aici locuiesc cei mai fascinanţi magicieni ai povestirii din ultimul secol. Urbană, eterogenă, perfect racordată la prezent, colecția Strada Ficțiunii are patru secțiuni: Clasic, Contemporan, Crime și Bestseller.
Secţiunea Clasic oferă iubitorilor de literatură cărţi uitate sau neglijate, traduse pentru prima oară în limba română sau repuse în drepturi prin noi traduceri (ca în cazul capodoperei „Oblomov”). Autorii ţintiţi sunt clasicii secolului XX ale căror texte rezistă unei lecturi contemporane prin stil, tematică şi dinamism. Astfel de autori sunt Roberto Arlt, unul dintre „părinții” literaturii sud-americane din secolul XX sau Iuri Dombrovski, un scriitor extrem de rafinat.
Secţiunea Contemporan îşi propune să le aducă cititorilor români atât debutanţi valoroşi, cât şi scriitori deja lansaţi. Cuvintele-cheie sunt „sincronicitate” – unii dintre aceşti scriitori fiind publicaţi simultan în România şi pe scena internaţională – şi „valoare literară” – autori care au primit distincţii prestigioase şi recunoaşterea criticilor şi a publicului deopotrivă. Niciun cititor obişnuit să se răsfeţe cu poveşti miraculoase nu-şi poate refuza tabietul unei plimbări prin această secţiune din Strada Ficţiunii.
Secţiunea Bestseller cuprinde romane aflate în cele mai fierbinţi topuri ale lumii, traduse în zeci de ţări, iubite de mii de cititori. Editura ALLFA îşi propune să îi conecteze pe cititorii români la această reţea internaţională în timp real. Chiar dacă multe cărţi din această secţiune au stat sau vor sta la baza unor scenarii de film, savoarea lecturii va depăşi cu mult senzaţiile de moment, oferind toate ingredientele necesare unei lecturi greu de uitat: suspans, pasiune şi, bineînţeles, umor.
Secțiunea Crime aduce cititorilor români întâlnirea cu detectivi fără voie sau profesioniști, prinși în intrigi alambicate, care te țin cu sufletul la gură până la ultima pagină. Amatorii acestui gen de literatură îi vor putea urmări pe eroii români și străini rezolvând cazuri excepționale în romane clasice și contemporane, scrise atât de autori debutanți, cât și de cei consacrați, precum Maj Sjöwall și Per Wahlöö – „regele și regina romanului polițist“.
Începând din acest an, Editura ALL a iniţiat un proiect nou în cadrul colecţiei de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.
Enunțul probei:
Redactați un articol în care să susțineți ideea că Strada Ficțiunii ar trebui să fie intens circulată.
Surse de informare recomandate:
- http://www.all.ro/categorii/carte-generala/beletristica/strada-fictiunii/
- http://www.all.ro/colectii/strada-fictiunii-clasic/
- http://www.all.ro/colectii/strada-fictiunii/
- http://www.all.ro/colectii/strada-fictiunii-bestseller/
- http://www.all.ro/colectii/strada-fic-iunii-crime/
- http://www.all.ro/colectii/lista-lui-alex-tefanescu/
- https://www.facebook.com/editura.all
- https://www.facebook.com/Strada.Fictiunii
Cerințe tehnice (obligatorii):
- De menționat Editura ALL
- De menționat numele colecției Strada Ficțiunii
- De menționat una dintre secțiunile colecției: Clasic, Contemporan, Bestseller, Crime sau Lista lui Alex. Ștefanescu
- De menționat 2 titluri din colecția Strada Ficțiunii, cu numele autorilor și link-uri care trimit la paginile cărților respective de pe site-ul all.ro
Criterii de jurizare:
- corectitudinea exprimării în limba română (ortografie, gramatică, punctuație)
- respectarea cerințelor obligatorii
- ilustrarea textului cu imagini reprezentative
- documentarea riguroasă
- îmbinarea ideilor creative cu argumentele logice pentru susținerea ideii din cerință
Juriu: Departamentul de Comunicare al Editurii ALL
Termen limită: duminică, 2 noiembrie 2014, inclusiv (până la ora 23:59)
Termen de jurizare: duminică, 9 noiembrie 2014
Premii:
- Premiul 1: voucher în valoare de 300 de lei, valabil pe site-ul all.ro
- Premiul 2: voucher în valoare de 200 de lei, valabil pe site-ul all.ro
- Premiul 3: voucher în valoare de 100 de lei, valabil pe site-ul all.ro
UPDATE: Premiile mai sus menţionate sunt acordate următoarelor participante:
- Premiul 1: Ana Naghi – Paseste pe Strada Fictiunii! – 96 puncte
- Premiul 2: Florica Deneanu – Ghidul tău pe Strada Fictiunii – 94 puncte
- Premiul 3: Raluca Uluiteanu – Blocata in trafic pe Strada Fictiunii – 93 puncte
Notele acordate de juriul acestei probe
Pentru a participa la această probă, vă rugăm:
1. Să redactați un articol pe tema enunțată mai sus și să-l publicați pe blogul cu care v-ati înscris în competiție.
2. Să menționați în articol că acesta a fost scris pentru SuperBlog 2014 (de exemplu, la finalul textului);
3. Să vă logați la contul personal SuperBlog din platforma de jurizare cu datele de acces stabilite la înscriere și să introduceți link-ul către articolul de pe blogul participant și textul articolului (copy-paste), la proba corespunzătoare. După înregistrarea articolelor în platformă, textul acestora nu poate fi modificat. Încălcarea acestei reguli și/sau cazurile dovedite de plagiat atrag eliminarea din competiție.
Pentru a ne fi tuturor mai ușor să urmărim informațiile legate de competiție, vă rugăm să comentați numai la subiect. Dacă aveți întrebări generale legate de SuperBlog, fără legătură cu această probă, vă rugăm să ni le adresați într-un comentariu în pagina Q&A. Vă mulțumim!
Alina says
Doar 2 link-uri tre sa punem? Catre carti? Atat? Fara link catre Strada Fictiunii sau Editura All?
Echipa SuperBlog says
Intocmai, Alina: cele 2 linkuri spre cartile din colectia Strada Fictiunii care va fac cu ochiul 🙂 Spor!
Alina says
Am inteles, multumesc!
Am vrut sa fiu sigura, sa nu gresesc! 🙂
Mihai Rădulescu says
La această probă, la „cerinţe tehnice” se menţionează clar: De menționat una dintre secțiunile colecției: Clasic, Contemporan, Bestseller, Crime sau Lista lui Alex. Ștefanescu.
Asta înseamnă că nu am voie să menţionez celelalte secţiunii? Nu spun să vorbesc despre ele, dar măcar să le menţionez.
Şi dacă prezint o carte dintr-o secţiune şi altă carte din altă secţiune ar trebui să menţionez secţiunile din care fac parte?
Iulia says
Puteti mentiona una sau mai multe sectiuni, dupa cum o cere fluxul de idei din articolul dumneavoastra. Nu apare nicaieri scris `de mentionat numai una dintre…`. Inteleg grija pentru respectarea cerintelor, dar lucrurile sunt mult mai simple si mai naturale decit interpretarile lor. In ceea ce priveste raspunsul la ultima intrebare, de asemenea decideti cind mentionati numele sectiunilor in functie de logica textului pe care il scrieti. Va doresc succes!
anitei says
Cu scuze, n-am cerut creșterea notei la contestatie, ci clarificari. E dreptul corectorului sa noteze cum vrea, in lipsa unui barem-standard. Numai că acuza de folosire a cuv. „lingoare” ca gravă eroare lexicală, era doar o extensie stilistică, in registru arghezian, (v. bijuteria lirică „Lingoare”), spre sensurile intrate in uz:„ fantasma unei misterioase boli ce corupe ființa umană”, „suferință”, „fatalitate misterioasă”
Deci,în această cheie semantică, banală pentru oricine se incurcă printre cărți,„ *lingoare* a frumosului virtual”, cum am scris eu, nu prea are legătură cu febra tifoidă! Îmi cer scuze că n-am folosit explicațiile de subsol.
Echipa SuperBlog says
Anitei, multumim pentru opinie. Vom transmite juriului. Pe langa marirea notei, juriul v-a oferit si clarificari privind evaluarea, in raspunsul la contestatie.
Baremul si-l stabileste fiecare juriu in parte, conform propriilor cerinte.
Viata pozitiva says
Multumesc mult juriului editurii All pentru apreciere, ma simt onorata. Promit sa fac recenzia cartilor alese. 🙂
Echipa SuperBlog says
Felicitari si lectura placuta! 🙂
Ana Naghi says
Multumesc, Editura All! A fost o placere sa scriu si ma bucur sa stiu ca articolul a placut.