Bun găsit la cea de-a doua probă, superbloggeri! Iată provocarea de astăzi:
Titlul probei: Vine bebe! Cum îi pregătim viitorul, încă din perioada de sarcină
Sponsorul probei: Cord Blood Center – Prima bancă de celule stem din România
Introducere:
De peste 14 ani de zile, zeci de mii de părinți din România au decis să acorde copiilor lor o șansă în plus la o viață sănătoasă. Prin recoltarea la naștere a surselor de celule stem disponibile, se poate păstra în condiții de criogenie o rezervă importantă de sănătate, care poate fi utilizată în cazul unor afecțiuni grave.
Serviciile Cord Blood Center permit recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar (toată placenta), în urma procesării obținându-se până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie ca sursă de diferite tipuri de celule stem:
- Celule stem hematopoietice din sângele ombilical,
- Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar,
- Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar,
- Celule stem endoteliale din placentă.
Cord Blood Center deține două laboratoare de procesare și două bănci de stocare, una în Cluj-Napoca și cealaltă în Otopeni, ambele respectând toate regulile impuse de către autorități atât la nivel național, cât și la nivel european, fiind acreditate, certificate, respectiv avizate de către organizații precum Agenția Națională de Transplant, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor, Swissmedic, World Marrow Donor Association, respectiv National Marrow Donor Program din SUA.
Recoltarea are loc după ce medicul care asistă nașterea decide că atât mama, cât și bebelușul sunt în siguranță, fără vreun risc, durere sau disconfort, utilizând trusa sterilă de recoltare furnizată de către Cord Blood Center.
Grupul Cord Blood Center a eliberat până în prezent 78 de unități, folosite cu succes în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume. Vezi lista
Celulele din sângele de cordon ombilical ajută la tratarea zecilor de boli foarte grave – o listă completă aici.
Foarte mulți copii au beneficiat deja de potențialul terapeutic al celulelor din sângele de cordon ombilical.
Enunțul probei:
Nașterea unui copil este un moment plin de emoție și bucurie, dar care implică foarte multe pregătiri și decizii de viitor.
Fie că sunteți deja părinți ori plănuiți să aveți copii, fie că sunteți unchi, mătuși sau doar împărtășiți acest moment special cu prietenii apropiați, vă invităm să scrieți cum v-ați pregăti(t) pentru venirea pe lume a bebelușului și viitorul său. Care sunt top 5 produse sau servicii pe care le-ați alege (sau le-ați ales deja) în timpul perioadei de sarcină, pentru viitorul copilului?
Includeți în topul vostru și recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesutul ombilical și placentă.
Abia așteptăm să vă citim creațiile! Mulțumim și vă dorim succes!
Serviciile sau produsele pe care le alegeți sunt la latitudinea voastră. Exemple ajutătoare: cărucior, pătuț, un cont de economii, monitor video, redecorarea camerei, scaun auto, marsupiu ergonomic, electrocasnice etc.
Prin „includeți în topul vostru și recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesutul ombilical și placentă” nu căutăm să faceți referire la un pachet anume din portofoliul Cord Blood Center, ci la serviciile noastre, în general.
Abordare/direcție: nu ne displac tehnicalitățile, pentru cei care au timp și posibilitatea de a se documenta în profunzime, dar abordările bazate pe detalii medicale au riscul de a prezenta informații neclare sau eronate, din cauza complexității. Așadar, o abordare „pe înțelesul tuturor”, cu argumente logice și/sau emoție, este foarte apreciată.
Surse de informare recomandate:
Vă puteți obține informațiile despre recoltarea la naștere a sângelui de cordon ombilical, sângelui din placentă, țesutului de cordon ombilical și/sau țesutului placentar din următoarele surse:
- https://www.cordcenter.ro/celule-stem-tinere/ce-este-placenta/
- https://www.cordcenter.ro/celule-stem-tinere/ce-este-sangele-ombilical/
- https://www.cordcenter.ro/celule-stem-tinere/ce-este-tesutul-de-cordon-ombilical/
- https://www.facebook.com/cord.blood.celule.stem/videos/324452594779037
Cord Blood Center: telefon 0364.710.206
Cerințe tehnice:
- Important: Ne-ar plăcea să evitați utilizarea sintagmei generice „celule stem” ca atare, ci să o integrați într-o formulare mai specifică – exemple:
- Corect: celule stem din placentă / celulele stem hematopoietice pot trata boli grave / stocarea țesutului de cordon ombilical ca sursă de celule stem
- Greșit: Am recoltat celule stem. / celulele stem tratează cancerul
- Opțional, menționați și „celule sânge ombilical”. Sunt permise formele articulate, variațiunile singular-plural, elementele de legătură (Exemplu: „Am decis să recoltăm la naștere și celule din sângele ombilical”)
- Includeți un link către https://www.cordcenter.ro/celule-stem-tinere/ce-este-placenta/, cu ancora pe sintagma „recoltare placentă” sau „recoltarea placentei” (Exemplu: „Am aflat că cei de la Cord Blood Center oferă chiar și recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem”)
- Sunt permise linkurile interne
- Articolul va avea minimum 500 de cuvinte, fără limită maximă.
- Fotografii – opționale, dar am prefera să includeți măcar una. Sunt permise și imagini din arhiva personală și din alte surse – ex. royalty-free (Unsplash, Pixabay, Dreamstime, Canva etc.). Câteva imagini care pot fi folosite găsiți și mai jos:
Criterii și barem de jurizare:
- 10 puncte din oficiu;
- Respectarea temei, documentare, argumente raționale – 25 puncte;
- Creativitatea și originalitatea – 25 puncte;
- Corectitudinea gramaticală – 15 puncte;
- Respectarea cerințelor tehnice (cuvinte-cheie, link, număr minim de cuvinte, fotografie) – 15 puncte;
- Emoția transmisă – 10 puncte.
Juriu:
- Adrian Bot – specialist marketing Cord Blood Center
- Vlad Lucaciu – director vânzări Cord Blood Center
Termen limită: vineri, 9 octombrie 2020, inclusiv (până la ora 23:59)
Termen de jurizare: 16 octombrie 2020
Premii:
- Premiul I – 500 lei
- Premiul II – 400 lei
- Premiul III – 300 lei
UPDATE: În urma jurizării, sunt desemnați câștigători:
- Premiul I – Grațiela Teodora Florescu Vlad – În așteptarea lui bebe… Top 5 alegeri pentru viitorul copilului – 100 puncte
- Premiul II – Răzvan Dobre – 9 luni de pregătire – 99 puncte
- Premiul III – Mara Rus – Vine bebe, bine-mi pare. In burtica am o stare – 98 puncte
În plus, se acordă 4 mențiuni următorilor concurenți, constând într-un voucher eMag în valoare de 100 lei:
- Alexandra Anamaria Cardel – Primul copil, primii pași responsabili împreună – 97 puncte
- Ioana Razk – S-ADUCI PE LUME UN COPIL NU-I GREU, NU ŞTII… – 97 puncte
- Camelia Maria Cîmpean – FLORICICA – 97 puncte
- Elena Vlad – 5 Alegeri inspirate pentru sanatatea viitorului tau copil – 97 puncte
Toți cei 7 câștigători vor fi contactați de către sponsor în vederea unei colaborări suplimentare, constând în organizarea unui giveaway pe Facebook/Instagram (în funcție de dorința bloggerilor), cu posibilitatea ca sponsorul să suporte promovarea plătită.
De asemenea, sponsorul acordă tuturor participanților la probă câte un voucher de discount pe care îl pot folosi pentru ei sau îl pot dărui unei prietene/rude și încă unul pentru organizarea unui giveaway pe pagina lor Facebook sau Instagram. Voucherele permit aplicarea unui discount de până la 1.500 lei la pachetele de servicii Cord Blood Center. Bloggerii interesați de oportunitate sunt rugați să trimită un email la adresa adrian.bot@cordcenter.ro pentru a afla detalii. Mulțumim!
Pentru a participa la această probă, vă rugăm:
1. Să redactați un articol pe tema enunțată mai sus și să-l publicați pe blogul cu care v-ați înscris în competiție. Înainte de a publica articolul pentru această probă, este necesar să fiți înscriși și acceptați drept participanți în competiție. Înscrierile continuă și pe durata SuperBlog, vă puteți alătura oricând. Atenție însă! Dacă doriți să participați la o probă al cărei termen-limită a expirat deja, se vor aplica penalizări pentru întârziere (detalii, în regulament);
2. Să menționați în articol că acesta a fost scris pentru SuperBlog 2020 (de exemplu, la finalul textului);
3. Să vă logați la contul personal din platforma de jurizare SuperBlog cu datele de acces stabilite la înscriere și să introduceți link-ul către articolul de pe blogul participant și textul articolului (copy-paste), la proba corespunzătoare. După înregistrarea articolelor în platformă, textul acestora nu poate fi modificat. Încălcarea acestei reguli și/sau cazurile dovedite de plagiat atrag eliminarea din competiție.
Pentru a ne fi tuturor mai ușor să urmărim informațiile legate de competiție, vă rugăm să comentați numai la subiect. Dacă aveți întrebări generale legate de SuperBlog, fără legătură cu această probă, vă rugăm să verificați pagina Întrebări și răspunsuri sau să ne contactați. Vă mulțumim!
UPDATE: Articolele înregistrate în platforma SuperBlog la această probă (în ordinea înscrierii):
[…] A doua probă a venit ieri și, inițial am avut impresia că mă va scoate din zona de confort. Dar, asta nu pentru că nu-mi doresc un copil, ci pentru că mi se părea greu de imaginat. Însă după ce am întors situația pe toate părțile, m-am documentat și para-documentat, am și isprăvit articolul: peste 1200 de cuvinte scrise într-un suflu! Nici la maraton nu scriam așa. […]