Mai întâi profesoară de limba română, bloggeriță și participantă la SuperBlog, acum specialist în marketing în cadrul agenției de traduceri Swiss Solutions și juriu în competiția noastră, Minerva Lăcătușu spune că „SuperBlog a însemnat mai mult comunitate decât competiție” pentru ea. Dar cum se „traduce” oare acum jurizarea? Vă invităm să aflăm împreună, din rândurile de mai jos.
1. Imaginează-ți că ești la un concurs de storytelling și că ai primit o probă care presupune să scrii, pe scurt, cine este Minerva Lăcătușu. Cum ai rezolva proba?
Îmi place să folosesc tehnicile de storytelling. De curând, am participat la o conferință, iar acolo am învățat despre cele mai des folosite tehnici de storytelling: linear, nonlinear și in reverse. Dintre acestea, încă nu am folosit storytellingul in reverse. Tehnica implică să începem firul povestirii din momentul prezent și să ajungem în trecut, cu mențiunea că trebuie să încheiem cu ceva care să fie intens pentru cititor, un argument peste așteptări. Aș începe așa: „Agenda cu scrisul meu mare și lăbărțat stă deschisă pe birou. Niște fețe decupate și zâmbărețe mă privesc din colț, stând cocoțate pe câte un pai. Le-am folosit să aduc zâmbete colegilor mei. Aceleași fețe zâmbărețe m-au făcut să mă gândesc mult la evoluția mea profesională. De mai mult de jumătate de an, după fiecare e-mail redactat, apare Semnătura -> Toate cele bune, Minerva Lăcătușu. Specialist Marketing Swiss Solutions.” Desigur, nu am cum să ajung în atât de puține cuvinte la argumentul peste așteptări. Tehnica implică mult mai mult. Totuși, cu această ocazie, mi-am pus în minte cum să îmi încep povestea.
2. Ai participat de trei ori la SuperBlog. Ce te-a atras la competiția noastră, cum te-ai simțit în calitate de concurent și ce ți-a adus această experiență?
SuperBlog a însemnat mai mult comunitate decât competiție, cel puțin pentru mine, iar acest lucru m-a atras să particip de mai multe ori: două ediții Spring și una de toamnă. Ultima participare a fost în 2013, în anul în care m-am înscris la doctorat și mi-a fost imposibil să fac față redactării de articole, serviciului și mersului la cursuri, motiv pentru care am renunțat. Am așteptat o perioadă pentru a finaliza cu doctoratul ca să particip din nou, însă, între timp, am trecut de partea cealaltă a baricadei, de partea sponsorilor. În calitate de concurent, mi-am explorat la potențial maxim spiritul creator, am scris, am trăit intens fiecare moment când am primit note și am apăsat, cu la fel de multă insistență ca orice alt participant, tasta F5. Fiecare experiență poate crea relații. Am cunoscut oameni și bloggeri, pentru cei care știu diferența, iar mulți dintre ei mi-au rămas prieteni.
3. Când și cum ai descoperit pasiunea pentru blogging și ce beneficii aduce bloggingul în viața ta?
Am început să scriu pe blog în 2011, după ce am avut un proiect la facultate în cadrul căruia trebuia să realizăm un blog educațional. La puțin timp, a apărut viper2007minerva.wordpress.com, o denumire de blog pe care acum o consider total neinspirată.
Totuși, a fost primul blog. Tema lui a fost dezvoltată în totalitate de mine, ajutându-mă de tutorialele disponibile online. La fel am procedat și în cazul celorlalte bloguri. La doi ani după lansarea blogului, acesta mi-a fost închis de WordPress pentru că nu am respectat condițiile impuse de ei. Nu am reușit să salvez niciun articol, din păcate. Următorul blog a fost minervabecomingwise.blogspot.com. Am schimbat platforma pentru că încă eram supărată pe cei de la WordPress. După alți doi ani, m-am gândit să trec la lucruri mai serioase. Așa au apărut ImperiaCultura.ro și avrenim.ro. Beneficii? Dezvoltare personală, profesională, aflarea noutăților și invitații la evenimente culturale (în general, teatru și film). Restul sunt pișcoturi, așa cum le spunem noi în lumea bloggingului. 😀
4. Așadar, scrii pe blogurile ImperiaCultura.ro și avrenim.ro. Povestește-ne putin despre ele. Când și cum au apărut? Ce scop au?
ImperiaCultura.ro a apărut în ianuarie 2016 din dorința de a promova cât mai mult produsele culturale, dintr-o perspectivă obiectivă, pe cât posibil. Când spun produse culturale, mă refer la teatru, film, cărți, dar și la evenimente culturale. Uneori, abordez și personal subiectele din articolele mele. avrenim.ro încă nu este lansat. Am cumpărat domeniul de ziua mea și am scris doar trei articole. Mai trebuie să lucrez destul de mult la partea de design, iar mai apoi la conținut. Se vrea a fi un blog personal, un loc în www unde să îmi scriu părerile și/sau gândurile.
5. În ediția aceasta ești juriu pentru agenția de traduceri Swiss Solutions, de a cărei promovare te ocupi în calitate de Specialist Marketing. Ce te-a determinat să revii și să-ți implici și colegii în SuperBlog?
Mi-a plăcut mult SuperBlog: oamenii, competiția, sponsorii. Chiar dacă nu am mai participat în calitate de concurent, acest lucru nu înseamnă că nu am urmărit îndeaproape grupul. Pentru orice companie, SuperBlog este o oportunitate de promovare la nivel național. Motivul pentru care am ales să ne facem și mai vizibili online prin intermediul SuperBlog a fost dat de posibilitatea generării unui conținut de calitate cu și despre Swiss Solutions, fapt care va fi confirmat după ce vom finaliza de jurizat articolele înscrise la SuperBlog.
6. Cum este să lucrezi într-o agenție de traduceri? În ce măsură includeți și bloggerii în planurile voastre de promovare?
Swiss Solutions este tipul de companie în care greșelile sunt nepermise. Orice activitate pe care o întreprind și nu e realizată conform poate să afecteze negativ imaginea Swiss. De aceea, mi-am propus ca, pe zi ce trece, să devin o persoană mai organizată și să-mi prioritizez taskurile în funcție de deadline și importanță. În prezent, pe lângă implicarea în SuperBlog, Swiss Solutions susține proiectul BloggingTM2.1., precum și conferința apărută sub egida acestuia, November Notes in Social Media 2016. Ne dorim, în viitor, să devenim din ce în ce mai implicați în proiectele blogosferei românești și, astfel, să contribuim la creșterea comunității online.
7. Ce așteptări are juriul Minerva Lăcătușu de la superbloggeri?
Încă nu am început jurizarea propriu-zisă [n.n. la momentul la care răspundea la întrebări]; prin urmare, încă mai pot vorbi despre așteptările pe care le am. Îmi doresc să citesc articole bine documentate, care să respecte cerințele tehnice, fără greșeli gramaticale și, nu în cele din urmă, sper că nimeni nu a greșit numele brandului: Swiss Solutions. Cu „s” final. Totodată, contează ca participanții să fi folosit corect sursele de informare recomandate. Atât eu, cât și domnul Florin Grünberg, manager general, suntem foarte curioși să citim articolele scrise despre traduceri medicale și Swiss Solutions.
8. Ce înseamnă pentru tine competiția, în general, și ce rol crezi că are în dezvoltarea unui blogger?
Consider că, dacă un blogger se implică în competiții, implicit devine mai organizat, învață să respecte deadline-uri, să aibă în vedere recomandările care i se fac și, desigur, are posibilitatea de a dezvolta anumite competențe în ceea ce privește scrierea creativă, indiferent de domeniu sau cerințe. Totodată, se pot crea oportunități, cum ar fi colaborarea cu anumite branduri.
9. Ai fost profesoară de limba română la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Care crezi ca este cel mai important lucru pe care l-ai transmis elevilor tăi și ce lecții ai învățat tu însăți din această experiență?
Am predat timp de un an. Un an pe care-l consider o experiență frumoasă. Majoritatea elevilor mei erau deja formați, aveau foarte multe cunoștințe legate de materia mea. Am avut parte de unele dintre cele mai bune clase din liceu. Erau foarte motivați spre obținerea de rezultate și țineau cont de fiecare observație a mea, lucru pe care l-am perceput ca fiind o dovadă de maturitate. Am încercat și sper că am și reușit să le transmit un set de valori umane care au la bază onestitatea și corectitudinea. Spun că am încercat tocmai pentru că valorile umane se observă în timp.
Experiența cu ei m-a făcut să realizez că sunt o persoană cu un caracter puternic. Să fii în același loc cu aproximativ 30 de persoane, cu o vârstă foarte apropiată de a ta (pe atunci abia împlinisem 23 de ani) și să te asiguri că fiecare a înțeles ceea ce ai vrut să transmiți, în doar 50 de minute, este dificil. Apoi schimbi clasa: alți elevi, alte caractere, altă programă. Ei sunt cei care m-au învățat să am răbdare.
10. Într-o lume perfectă, cum crezi că ar fi blogosfera? Care sunt bloggerii pe care îi urmărești și care te inspiră?
Am încercat un exercițiu de imaginație pentru a răspunde la această întrebare. Totuși, nu văd blogosfera într-o situație ideală. Lumea online este într-o continuă schimbare și crește cu o viteză inimaginabilă. Putem să ne uităm la site-urile de socializare ca Facebook, Instagram și, de puțin timp, la Snapchat. Care e următoarea mutare? Nu am nici cea mai mică idee. Nu știu dacă va fi de bine sau de rău, dar îmi place să fiu surprinsă de schimbările pozitive.
Urmăresc activitatea multor persoane. Apreciez oamenii care întreprind activități pentru creșterea comunității online și oamenii de la care am ceva de învățat.
Mult succes în competiție tuturor participanților!
Lasă un răspuns