• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

SuperBlog

Competiție de blogging creativ

  • Despre Competitie
    • Cum Participi
    • Intrebari si Raspunsuri
    • Participanti
    • Castigatori
    • Testimoniale
    • Materiale Media
    • Regulament
    • Ghidul Superbloggerului
  • Parteneri
    • Sponsori
    • Parteneri Media
    • Bloggeri Parteneri
  • SuperBloggeri
  • Probe
    • Arhiva probe SuperBlog
  • Podcast
  • Blog
  • Contact
You are here: Home / Noutati / Interviuri / Interviu cu Darius Jula – ArenaIT, primul câştigător al competiţiei SuperBlog

Interviu cu Darius Jula – ArenaIT, primul câştigător al competiţiei SuperBlog

16 septembrie 2015 by Claudia Patrascu Leave a Comment

Scrie pe blog de 10 ani, are un job de programator şi îi place să meargă cu bicicleta. “Am învăţat că, dacă vrei să creşti un blog, însă doar dacă îţi doreşti asta cu adevărat, trebuie să perseverezi, să nu te laşi şi să nu-l neglijezi nici măcar o zi”, spune Darius Jula, reprezentantul blogului colectiv ArenaIT.net – câștigătorul locului I în SuperBlog 2008, prima ediție a competiției noastre. Mai multe despre Darius și care sunt avantajele și dezavantajele unui blog colectiv vă invităm să aflați din interviul de mai jos.

darius_jula_poza_interviu_superBlog1. Eşti reprezentantul blogului colectiv ArenaIT.net, câștigătorul locului I în prima ediție SuperBlog, din 2008. Ce altceva ar trebui să mai ştim despre tine? Cine este Darius Jula, online şi offline?
Pentru cei care n-au citit încă pe pagina dedicată de pe Arena IT, sau pe blogul personal, o să revin şi aici cu mici amănunte despre mine. 🙂

Online. Am cunoscut internetul încă de pe vremea modem-urilor cu dial-up şi conexiune de 28.8 Kbps. Adică de prin 1999, când aveam 10 ani. Ca mulţi care au intrat pentru prima dată în acea perioadă pe Internet, am facut, pentru început, cunoştinţă cu mIRC-ul. După care au început să mă intereseze tot mai mult site-urile. Primul site l-am făcut la scurt timp după ce am intrat pe internet, dar nu nu mai ştiu despre ce era vorba. Blog personal am de vreo 10-11 ani, când mi-am deschis unul ca să scriu pe el tot felul de aventuri pe care le aveam cu bicicleta. Din păcate, am pierdut tot ce am scris atunci.darius_Jula_Bicicleta_interviu

Offline. Dacă pot să spun aşa, în offline sunt programator. Arena IT nu este job-ul meu principal, aşa că lucrez 8 ore pe zi, ca mai toată lumea. În timpul liber, când nu scriu pe Arena IT sau nu filmez review-uri, mă dau cu bicicleta. Anul asta am facut peste 1000 km cu ea, din care majoritatea în vară. Nu e mult pentru un biciclist profesionist, însă pentru un programator e o reușită, zic eu. 🙂

2. În 2008, la prima competiţie SuperBlog, ai câştigat, împreună cu colegii tăi, 10.000 de dolari. Cât de mult a contat acest premiu pentru tine? Şi nu ne referim numai la bani, ci şi la motivaţie, imagine sau entuziasm.
Îţi dai seama că a fost ceva imens pe atunci. Încă este ceva imens. Eu nu ştiu să mai fi fost de atunci vreun concurs de bloguri care sa dea un premiu atât de mare. Are LG acum un giveaway international cu 3 setup-uri (monitoare + PC + tot ce ai nevoie) în valoare de 10.000 de dolari şi vuieşte tot Internetul. Revenind, a contat mult pentru noi. Am ştiut că putem să facem treabă bună şi ne-a împins foarte mult de la spate reuşita asta. Nu cred că am câştigat ca blog neapărat la capitolul imagine, însă ne-am crescut noi singuri având acest impuls.

DSC_0106

SuperBlog_darius Jula3. Scrii pe blogul colectiv ArenaIT.net de când a apărut, adică din 2006. Ce ai învăţat din experienţa de a scrie pe un blog colectiv? Apar neînţelegeri? Daca da, cum le gestionezi? Ce avantaje și ce dezavantaje ai cu un astfel de blog?
Din experienţa unui blog colectiv am învăţat, în primul rând, să citesc articolele de pe prima pagină. 🙂 Serios. Atunci când ai blogul tău şi vrei să publici ceva, intri în admin, scrii, după care publici. E imposibil să mai fie acelaşi articol la tine pe blog, asta dacă nu eşti uituc de fel. Nu e la fel şi la blogurile colective. La început s-a întâmplat de câteva ori să avem articole duplicate, mai ales că eram vreo 4-5 editori, toţi dornici să publice ceva nou. După care am început să ne citim şi noi propriul nostru blog. Neînţelegeri nu apar, cel mult cele de mai sus, însă nu ne-am certat niciodată pe seama asta. Regula era simplă: primul articol publicat rămâne, dacă e mai slab calitativ se combină. Cam atât.

Ajungem şi la avantaje şi dezavantaje. Avantajul principal este că ai “backup”. Dacă pleci undeva sau nu ai timp să scrii nimic, într-un blog colectiv probabil că vei mai găsi pe altcineva care să scrie. Noi suntem trei de câţiva ani buni şi nu cred că au fost mai mult de 2-3 zile pe an când nu s-a scris nimic. Dezavantajul unui blog colectiv este că e greu să găseşti oameni buni şi pasionaţi care să scrie, cel puţin la început, din plăcere. Cred că am avut în ultimii 4-5 ani vreo 10 editori care au venit şi au plecat. Unii după o lună, alţii după o zi.

4. Care crezi că sunt atuurile care v-au clasat pe locul I la competiţia SuperBlog?
Calitatea articolelor. Ne-am axat atunci pe articole bine documentate şi detaliate. Chiar şi acum, după 7 ani, dacă le recitesc, îmi place cum erau scrise.

5. Ce ai învăţat din participarea la SuperBlog? Cu ce așteptări ai intrat în competiţie şi cu ce gânduri ai încheiat-o?
Nu pot să zic că am intrat în competiţie fără niciun gând că am putea câştiga. Însă nu pot să zic nici că mă aşteptam şi că eram sigur de asta. Am învăţat că, dacă munceşti mult şi faci treabă bună, s-ar putea să ajungi acolo unde-ţi doresti. În cazul nostru, la un premiu de 10.000 de dolari, pe moment, si la o audienţă de până la 110.000 de unici lunar.

6. Într-un alt interviu pentru SuperBlog live, la Radio Lynx, ai menţionat că e foarte important ca un blogger să scrie constant. Totuşi, trebuie să recunoaştem că există şi momente în care nu avem chef, timp sau idei pentru a scrie pe blog. Tu cum faci să depăşeşti aceste stări?
Vezi, cum spuneam, aici e avantajul major al unui blog colectiv. Dacă nu poţi sau, în cel mai rău caz, n-ai ce, există o şansă ca un alt coleg să scrie ceva şi să nu-i laşi pe cititori fără nimic de citit, nici măcar o zi. Cu toate acestea, în ultima vreme o mare parte din timpul liber (cel de după serviciu) îmi este ocupat de blog. Da, sunt momente când nu mai am chef să fac nimic. În unele cazuri rămâne aşa, însă, de cele mai multe ori, mă ambiţionez şi mă pun pe treabă pentru că ştiu că blogul nu creşte de la sine, nici măcar nu se menţine de la sine.

7. Ce ai învăţat în cei 10 ani de blogging?
Cred că, dacă aş sta şi m-aş gândi la ce am învăţat în ultimii 10 ani de când scriu pe blog, aş putea scrie un articol destul de lung. Însă, până la urmă, cred că ideea acestei întrebări este ca eu să dau un răspuns din care cei care citesc articolul să şi poată culege ceva. Aşa că revin cu ideea din interviul de la RadioLynx: am învăţat că, dacă vrei să creşti un blog, însă doar dacă îţi doreşti asta cu adevărat, trebuie să perseverezi, să nu te laşi şi să nu-l neglijezi nici măcar o zi. Oamenii vor să citească bloguri, însă trebuie să le dai ce să citească. Trebuie să-ţi faci un program şi să te ţii de el.

8. Care crezi că sunt calitățile pe care un blog trebuie să le întrunească pentru a atrage cât mai mulţi cititori?
Sunt foarte multe bloguri şi site-uri pe Internetul românesc. Nu e uşor să mai porneşti acum un blog de la 0 şi să câştigi foarte mulţi cititori într-un timp foarte scurt. Însă nu e nici imposibil pentru că, nu uitaţi, sunt şi foarte mulţi români pe Internet, nu doar foarte multe bloguri. Aşa că, în această multitudine de site-uri, un blog trebuie să aducă cel puţin un element de noutate faţă de ceea ce găsim deja. Elementul de noutate, în funcţie de nişa blogului, poate fi oricare dintre următoarele: articole mai bine documentate, articole mai amuzante sau articole mai interesante. Cu alte cuvinte, dacă începi acum un blog şi scopul principal este să-l faci mare, atunci trebuie să studiezi, pentru început, concurenţa.

Nu în ultimul rând, un design bun face toţi banii. Dacă blogul tău se încarcă greu, are scrisul mic şi e plin de bannere prost puse, cu siguranţă vei pierde cititori, nu vei câştiga. În 2015 nu mai stă nimeni 15 secunde să se încarce un site, pentru că în 10 secunde găseşte altul pe Google.

arenait-logo9. ArenaIT.net este un blog de știri IT din domeniile hardware, software, securitate, lansări de jocuri sau evenimente IT, recenzii de produse electronice sau software. Ţi-ar plăcea să scrii şi despre alte domenii? Dacă da, care ar fi acelea?
Mi-ar plăcea să mai scriu despre maşini. Chiar am început o categorie Auto pe Arena IT şi am testat o maşină electrică. Sper să mai vină şi altele în curând, fie electrice sau hibride, ca să se potrivească pe profilul blogului.

10. Cum faci să îţi câştigi și să-ți păstrezi cititorii?
Asta am spus şi mai sus, la punctul 8. Articole bune, scris constant, blog optimizat. Plus câteva concursuri, din când în când. 🙂

11. În ce măsură poţi să ai succes în blogging dacă nu aloci timp si pentru mediul offline?
Poţi să ai succes şi fără să aloci timp pentru mediul offline, însă cred că ajută şi întâlnirile offline. Eu locuiesc în Timişoara, aşa că multă vreme n-a fost nimeni pe la evenimente prin București, fie că a fost vorba de lansări sau doar diferite anunţuri. Însă de când Gabriel a intrat în echipa noastră, de 3 ani, am început să mai fim prezenţi şi pe la astfel de evenimente. Nu ştiu dacă ne-a crescut în mod direct asta, însă ne-a deschis diferite portiţe care ne-au ajutat să creştem.

12. Ai putea să trăiești doar din blogging?
Da, însă după câţiva ani buni de muncă. Iar eu n-aş putea, personal, pentru că, fiind un blog colectiv, împart câştigurile cu ceilalţi colegi. Poate dacă aş fi singur şi câştigurile ar fi la fel sau un pic mai mari aş putea, însă ar fi şi un volum enorm de muncă.

13. Ce înseamnă pentru tine să fii blogger partener SuperBlog?
Mă bucură în fiecare an că pot să fiu partener SuperBlog, pentru că îmi aduce aminte de acum 7 ani, când eram încă la început. Deci, promovez cu bucurie evenimentul, cu fiecare ocazie.

14. Se apropie o nouă ediţie SuperBlog. Ce mesaj le transmiţi participanţilor?
Să citească interviul de mai sus, în caz că n-au făcut-o. 🙂 În rest, nu pot să le urez decât multă inspiraţie şi noroc.

Filed Under: Interviuri, Noutati Tagged With: ArenaIT, blog colectiv avantaje, bloguri IT, castigator, castigator superblog 2007, castigatori superblog, competitie, competitie superblog, Darius Jula, darius jula superblog, dezavantaje blog colectiv, interviul darius jula, Interviuri, interviuri superblog, superblog, SuperBlog 2008

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Primary Sidebar

Newsletter-ul competitiei

Primeste probele in inbox! Adresa de e-mail

PODCAST: Vocea SuperBlog

Podcast Vocea SuperBlog 2020

Facebook

Articole recente

  • Clasament final Spring SuperBlog 2022 26 aprilie 2022
  • INVITAȚIE la Gala Spring SuperBlog 2022 26 aprilie 2022
  • Clubul Părinților Activi Novakid – Probă extra-concurs 8 aprilie 2022
  • Proba 15. Cele mai bune sfaturi de la cea mai bună prietenă 2 aprilie 2022
  • Proba 14. Tu cum cultivi farmecul din generație în generație? 31 martie 2022

Comentarii recente

  • SuperBlog Echipa la Clubul Părinților Activi Novakid – Probă extra-concurs
  • Cătălina la Clubul Părinților Activi Novakid – Probă extra-concurs
  • SuperBlog Echipa la Clubul Părinților Activi Novakid – Probă extra-concurs
  • Holban Adina la Clubul Părinților Activi Novakid – Probă extra-concurs
  • SuperBlog Echipa la Clubul Părinților Activi Novakid – Probă extra-concurs
https://youtu.be/WFetE0zPWbA

Categorii

  • Bloggeri parteneri
  • Clasamente finale
  • Emisiuni
  • Guest-post-uri
  • Interviuri
  • Noutati
  • Parteneri
  • Parteneri media
  • Participanti
  • Premiile castigate
  • Probe
  • Probe extra-concurs
  • Sponsori
  • Spring SuperBlog 2013
  • Spring SuperBlog 2014
  • Spring SuperBlog 2015
  • Spring SuperBlog 2016
  • Spring SuperBlog 2017
  • Spring SuperBlog 2018
  • Spring SuperBlog 2019
  • Spring SuperBlog 2020
  • Spring SuperBlog 2021
  • Spring SuperBlog 2022
  • SuperBlog 2012
  • SuperBlog 2013
  • SuperBlog 2014
  • SuperBlog 2015
  • SuperBlog 2016
  • SuperBlog 2017
  • SuperBlog 2018
  • SuperBlog 2019
  • SuperBlog 2020
  • SuperBlog 2021
  • Webinarii

Etichete

2012 2014 Answear blog blogger bloggeri blogging blogging creativ bloguri competitie competitie blogging competitie creativitate concurs concurs bloggeri concurs blogging concurs bloguri concurs creativitate concurs superblog creativitate Farmec finalisti gala interviu Interviuri magazin online podcast premii premiu proba probe superblog Spring SuperBlog Spring SuperBlog 2013 Spring SuperBlog 2014 Spring SuperBlog 2016 superblog SuperBlog 2012 SuperBlog 2013 SuperBlog 2014 SuperBlog 2015 SuperBlog 2016 SuperBlog 2017 SuperBlog 2018 SuperBlog 2019 trofeu vocea superblog

Banner competitie

Inscriere in Spring SuperBlog 2022

Copyright © 2022 · Twenty Seven Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in